Close

Social Selling voor werving

Voor de inspiratiedag van ARTRA mocht ik twee masterclasses Social Selling geven. Veel bedrijven zijn online aanwezig, aanwezig zijn is natuurlijk goed. Belangrijker is: wat is je strategie? Hoe gebruik je Social Selling optimaal? En, hoe kun je dit het beste faciliteren? Het werven van kandidaten is een ware ‘War for Talent’ geworden. Er is een enorme schaarste op de arbeidsmarkt. Daarnaast ontstaan er steeds meer nieuwe functies, functies die 10 of 5 jaar geleden nog niet bestonden. Eén van die functies is: Recruitment Marketeer. Dit is eigenlijk een Online Marketeer die vooral verstand heeft van analytics, utm’s etc. en het recruitment proces kan ondersteunen. Ik denk dat het vooral schort aan focus.

Feiten

Why + keywords + ongewoon aanbod
Iedere organisatie heeft een heldere missie en een ‘why’ omschreven, toch?

“Mijn tip; Organiseer met elkaar een meeting waarbij je de missie en de ‘why’ omzet naar keywords. Beschrijf het ongewone aanbod dat je biedt. Verzandt niet in lege ‘mooie’ woorden, zoek naar elementen, woorden, gedrag, cultuur, die de gemene deler is van jouw organisatie.”

Al die aspecten samen is namelijk datgene dat jullie bindt; één maakt.

Klantfocus
Bij het werven van de juiste kandidaat draait het niet meer alleen om het functieprofiel. Boeien, binden en verbinden zijn belangrijke aspecten bij het bereiken van jouw doelgroep. Je wilt namelijk niet dat jouw doelgroep, je core-customer, kennismaakt met je club en binnen een aantal maanden weer weg is bij jouw organisatie.

Stel 2 of 3 core-customers op als voorbeeld. Kijk naar alle details van jouw kandidaat; bouw een social profile op:

1. Demografische gegevens
2. Opleiding
3. Hobby’s
4. Interesse’s
5. Life cycle

Jouw doelgroep is namelijk te vinden op social media en gebruikt hashtags van de interesses die hij of zij leuk vindt. Uit het Mentality-model van Motivaction.nl kun je exact bepalen welke merken zij leuk vinden en welk gedrag zij vertonen op social media. Een voorbeeld: een ‘modern mens’ koopt bij de Jumbo, heeft als bank de RegioBank, rijdt een Opel en kijkt naar Boer zoekt Vrouw. Voordat je begint te roepen dat ik generaliseer: no worries. Een bepaald type mens, vertoont een bepaald soort houding en gedrag. De uitingen van jouw doelgroep zijn dus ook bepalend of jij die doelgroep aanspreekt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Vanuit de social media kun je inzicht krijgen door de hashtags. Kom erachter welke evenementen jouw doelgroep bezoekt en welke TV programma’s hij bekijkt.
“De tip; hierdoor is jouw specifieke doelgroep gemakkelijk te targeten voor social media advertising. Dat scheelt je veel verspilling in advertenties waarmee je niet de doelgroep zult bereiken.”

Bekijk eens naar ons onderstaande social profile, herken jij hierin een recruiter? Voor de oplettende lezer, de koffie is oud 😉

‘Everybody Sells’
Check voor jezelf de afgelopen maand eens jouw social media activiteiten. Hoe vaak heb je de keywords gebruikt waarmee je gevonden wilt worden en waarop je jouw doelgroep bereikt? Eerlijk.

Ik kan nog veel verder uitweiden over de USP’s en UBR’s van jouw organisatie; essentiële elementen om jouw organisatie social selling ready te hebben. Ik ben namelijk van mening dat social selling niet alleen voor sales en marketing geldt. Everybody Sells: iedere collega of medewerker heeft klantcontact. Of je nu contact hebt met een opdrachtgever, kandidaat of leverancier, alles is een sales- of servicemoment.

“Mijn tip; evalueer maar eens met je team wat jouw klant over jou zegt. Ik ben benieuwd of dat 1 op 1 hetzelfde is als jouw missie en keywords..”

Zorg daarom dat je regelmatig met elkaar kort zit en bespreekt wat de belangrijkste focuselementen zijn waarop je wilt onderscheiden. Alles is namelijk perceptie. Wat je zoekt, vind je ook en zo wordt je dan ook weer gevonden.. Faciliteer dan ook zodanig dat iedereen het belangrijkste content beschikbaar heeft. Zorg ervoor dat niemand langer moet zoeken dan 30 seconden.

Tooling
De belangrijkste tooling is; marketing automation. Bezoek Booking.com eens, je ontvangt de zojuist bezochte content en of aanbieding direct in je e-mail plus aanbiedingen van eerdere visits of relevant aan jouw bezoek. Verras je kandidaat, direct met een leuk ontvangstmailtje waarbij je verwijst naar een speciale pagina. Met marketing automation kun je automatisch mails versturen na het invullen van een formulier. Je kunt hierin linken naar een dynamische landingspage met bijvoorbeeld een aparte pagina waarbij je de sollicitant welkom heet met een leuk bedrijfsfilmpje. On boarding van de kandidaat is essentieel.

Bekijk hier de gehele masterclass. Wil je meer weten? Mail me gerust, plaats een reactie. Liken is leuk, delen is tof, samen kijken hoe je verder komt met je organisatie is geweldig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *