Close

Start-up thinking: Maak je klant succesvol anders heb je als bedrijf geen bestaansrecht.

De banken en verzekeraars stonden als eersten in de rij bij de digitale transformatie en nu zijn retail en de dienstverlenende sector aan de beurt. Innovatie en digitale transformatie is tegenwoordig key als je succesvol wilt zijn als bedrijf. Doe je niet mee dan verlies je je bestaansrecht.

Maak je klant succesvol
Tijdens de recessie zette banken en verzekeraars als eerste de essentiële stap naar innovatie. Fin Tech is hotter dan hot en de manier waarop we met geld omgaan versnelt. Er is meer nodig dan alleen een goed product. Een bedrijf dat dit goed heeft begrepen is Aegon. Zij lanceerde het aandachtgesprek: Zes dagen in de week mocht iedereen, klant of geen klant, een half uur lang vragen stellen aan een expert. Aegon laat hiermee zien dat ze de klant centraal zet. Heel slim, want verzekeren is commodity maar klanten helpen niet. Een verzekeraar die mensen écht helpt. Dat is pas werken aan je reputatie.

Start-up thinking: Jij maakt je klant succesvol. 

De technische industrie is ook onderweg naar innovatie. En belangrijker nog; zij omarmen het principe ‘startup thinking’. Een mooi voorbeeld van innovatie in de industrie is Apple. Eerst zette Apple al haar innovatie skills in op de distributie en pas daarna gingen ze aan de slag met het ontwikkelen van de nieuwste iPhone. Gevolg: Wie je ook bent en waar je ook woont, je hebt de laatste iPhone uiterlijk 8 dagen na bestelling in huis. Briljant!
Retail heeft het zwaar. Het probleem van mode is dat het een mega lang proces is. Het duurt maanden voordat kleding van de tekentafel daadwerkelijk ontwikkeld is en in de winkel ligt. En hoe weet je dan of jouw mode dan nog nu hip en trendy is?

De Zara formule van Inditex heeft hier geen problemen mee. De grote baas van Zara, Amancio Ortega, stelde dat de winkels zijn beste marketinginstrument zijn. Grote, ruime winkels op toplocaties winkels waar de wens van de klant heilig is. De kracht van Zara is dat ze een super efficiënt distributiecentrum hebben. Binnen twee weken ligt de kleding van de tekentafel in de winkels. Ruim 200 ontwerpers bij Zara zijn verantwoordelijk voor het inspelen op de behoefte van de klant. Gevolg: Wekelijks op vaste momenten hangt de nieuwste mode in de schappen. De klant wil niets missen van de hipste trends en komt dus regelmatig terug in de winkel.

Online first is ook zo’n begrip in retail. Jouw klant wil altijd, overal en op ieder moment kunnen bestellen. Afgelopen maand kwam Wehkamp bijvoorbeeld met: vandaag voor 12 uur besteld, dezelfde avond in huis. On demand en online first is óók start-up thinking.

Start-up thinking. Follow the Money!
De grootste uitdaging van nu voor bedrijven en ondernemers is loslaten. De transitie naar nieuw denken. Jouw klant wil niet meer wachten. Enige tijd geleden stond ik zelf in een winkel om een shirt te kopen maar helaas hadden ze mijn maat niet meer op voorraad. De verkoper kon het shirt voor mij bestellen. Ja graag. Tof, wat een goede service. Maar je voelt hem al aankomen: Het duurde langer dan een week voordat de verkoper me belde om te vertellen dat mijn shirt binnen was. Ik ging naar de winkel en vroeg hem om een telefoon. Ik ben naar buiten gelopen en vervolgens had ik binnen één minuut had ik hetzelfde shirt in de juiste maat en kleur besteld. En ja hoor, de volgende dag werd het shirt bij me thuisbezorgd. Wat een verademing!

Startup thinking:

–       Pivotable. Je moet snel kunnen aanpassen aan de behoefte van de klant;

–       Mensen van nu zijn ‘things people’. Spullen moeten gewoon werken en we willen geen weken of maanden te hoeven wachten op updates en nieuwe software;

–       On demand. De klant bepaald wat hij wil, exact op het moment dat hij het wil. Snelheid is alles;

–       Adoptie. Veel bedrijven lanceren wanneer ze iets af hebben. Start-ups lanceren al ver voor Time to Market. Vaak in beta. Puur en alleen om het publiek als testers te gebruiken om het product of dienst te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de bugs er snel uit zijn waarna je een product groot kunt uitrollen;

–       Schaalbaar. Persoonlijk vind ik dit de belangrijkste. Vroeger keken we naar de obstakels en welke features een product had. Tegenwoordig is de belangrijkste vraag is vaak: Ben je schaalbaar. Als je product of dienst een hit is, kun je dan snel anticiperen en uitrollen.

Internet of Things
De klant is koning. Need State One heeft de tools om exact in te spelen op de behoefte van jouw klant. Waarom en hoe koopt je klant?

Door gebruik te maken van diverse tools kun je exact zien welke social media posts van jouw bedrijf of merk het beste converteren, wie er liked, engaged, shared en commentaar geeft.
Het draait dus niet om jóuw USP’s; het draait om relevantie. Je reputatie. Of zoals wij dat noemen; jouw onberispelijke imago. Social Selling is de methodiek die wij hanteren. Hiermee maken we bedrijven in acht concrete stappen succesvol.

Eng?
Iedereen zit op internet. Iedereen heeft een e-mail adres of zelfs meerdere. Je hebt je social media kanalen, je koopt bij Bol.com, Zalando en je gebruikt Flitsmeister.Thuis heb je Toon, je sport met Runtastic, je hebt de Appie-app en ga zo maar door.

Je logt allemaal weleens ergens in met je Facebook- of Google account. Zo kan er dus exact gekeken worden naar jouw online gedrag. Wat is je gedrag en waar liggen jouw persoonlijke behoeftes. Met bepaalde tools kun je iemands levensbehoeften exact inzichtelijk maken en daar je marketing- en sales op aanpassen. Is dat eng? Veel mensen zullen zeggen ja. Maar het is ook makkelijk. Als consument ontvang je bijvoorbeeld al wandelend door een stad reviews van een restaurant. Ook ontvang je aanbiedingen van een drogist, exact op het moment dat jij daar behoefte.

Conclusie: Als bedrijf móet je meegaan met je tijd. Alleen als je gefocust blijft op een innovatief sales proces kun je een gezonde, krachtige groei van jouw merk of bedrijf meemaken. En dit krijg je voor elkaar door social selling in te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *